La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Fundació Hospitalàries van presentar, el 4 d’abril, la Càtedra de Psicogeriatria UAB-Fundació Hospitalàries per donar resposta als reptes de salut mental de la gent gran, en un context de creixement exponencial de la població d’edat avançada i de les necessitats d’atenció a aquesta àrea de la salut.
La creació d’aquesta Càtedra s’emmarca en la necessitat urgent d’oferir una atenció de qualitat a les persones grans amb un trastorn mental, amb recursos assistencials insuficients i poc integrats, i amb escassetat d’investigació en aquest sector de població. A tot el territori espanyol, només la Universitat de Múrcia compta amb una càtedra semblant, per la qual cosa es tracta d’una experiència molt pionera per impulsar la Psicogeriatria.
Generació de coneixement expert
L’objectiu específic de la Càtedra de Psicogeriatria UAB-Fundació Hospitalàries, impulsada pel Departament de Psiquiatria i Medicina de la UAB i pels centres de Catalunya de la Fundació Hospitalàries, és generar coneixement expert en Psicogeriatria, a partir d’impulsar activitats de recerca, formació, col·laboració científica, desenvolupament i difusió en aquest àmbit científic.
En aquest sentit, entre les activitats que es duran a terme, hi ha el desenvolupament de programes de recerca orientats a la salut mental de la gent gran, així com generar coneixement i divulgar-lo en el seu àmbit específic d’actuació. La Càtedra també participarà i fomentarà activitats culturals i formatives (seminaris, jornades, cursos o cicles de conferències) per difondre els avenços en recerca i formació. L’activitat docent estarà vinculada al Màster de Psicogeriatria UAB-Fundació Hospitalàries Martorell, creat el 1998.
Dirigida pel doctor Manel Sánchez, responsable de l’Àrea de Gestió del Coneixement de la Fundació Hospitalàries Martorell, coordinador de la Unitat de Psiquiatria Geriàtrica d’aquest centre i director del màster en Psicogeriatria de la UAB, la nova Càtedra reforçarà el compromís d’ambdues institucions amb la investigació i la formació en un camp de gran rellevància social como es la Psicogeriatria, i en un context de canvi de paradigma.
Per part de la UAB, la persona que ha impulsat la creació de la Càtedra ha estat el professor Antoni Bulbena, catedràtic emèrit del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal i membre del patronat de la Fundació Hospitalàries. “El volum de persones de més de 65 anys que pateixen un trastorn mental representa un espai molt gran que encara, avui dia, no està cobert; per això, des de la Universitat, vam buscar una institució que fos referent formatiu i assistencial en aquest àmbit”, assenyala el Dr. Bulbena. “Amb la posada en marxa d’aquesta Càtedra, també pretenem impulsar la creació, tan necessària, de l’especialitat de psiquiatria geriàtrica”, afegeix.
Així mateix, la Comissió Mixta que en farà seguiment i avaluarà les activitats desenvolupades a la Càtedra està formada pel doctor Pedro Roy, responsable assistencial de la Fundació Hospitalàries a Catalunya, i pel doctor Diego Palao, director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Canvi de model cap a una atenció integrada social i sanitària
La creació de la Càtedra de Psicogeriatria UAB-Fundació Hospitalàries també suposa un pas endavant en el canvi de model cap a una atenció integrada social i sanitària, una transformació del sistema que ja s’està produint en algunes comunitats autònomes i que permetrà millorar la qualitat de vida de persones fràgils, a partir d’una major coordinació i comunicació entre els sistemes de salut i d’intervenció social.
La proporció de persones de més de 65 anys té un pes destacat en l’atenció sanitària i sociosanitària, la despesa en salut i recursos socials, i és un important condicionant social per a les famílies. Dins dels problemes de salut, el paper de les malalties mentals suposa un problema de primer ordre. S’estima que el 12 %-14 % de la gent gran a Espanya pateix algun trastorn mental. Aquesta proporció arriba al 90 % en les persones grans ingressades en residències geriàtriques.
Més d’un quart de segle formant a Psicogeriatria
“La posada en marxa d’aquesta Càtedra és una oportunitat única per reconèixer la tasca realitzada durant molts anys des de l’actual Fundació Hospitalàries Martorell, antic Hospital Sagrat Cor, en favor de l’assistència i la docència en psiquiatria geriàtrica, i per contribuir des de l’àmbit acadèmic a fer créixer el coneixement clínic i l’evidència científica en una àrea de la salut mental que no ha deixat de créixer i que ocupa cada vegada un espai més important en l’assistència del dia a dia”, assenyala el director de la nova Càtedra de Psicogeriatria.
En aquest sentit, la Fundació Hospitalàries Martorell i la UAB van posar en marxa fa més de 25 anys un Màster en Psicogeriatria, que ja ha format més de 600 professionals de tot el món.
Així mateix, la Fundació Hospitalàries és líder en el camp de la Psicogeriatria a Espanya, amb un volum destacat de centres assistencials que disposen d’aquesta línia d’atenció i amb professionals capdavanters en aquest àmbit.
Podeu accedir al vídeo de l’acte de presentació de la Càtedra aquí.