Aquesta àrea aborda l’avaluació, diagnòstic i tractament dels trastorns mentals greus, que inclouen des de trastorns de l’estat d’ànim com la depressió o el trastorn bipolar, als trastorns psicòtics o els trastorns de la personalitat. La comorbiditat d’aquests trastorns amb el consum de tòxics ha esdevingut una realitat que dota de més complexitat el maneig d’aquestes persones.
La importància dels factors psicosocials en el context en què es desenvolupen els trastorns mentals fa necessari un enfocament integratiu i multidisciplinari. En aquest sentit, l’Àrea de Salut Mental d’Adults ofereix una diversitat de serveis, incloent-hi teràpies psicoterapèutiques, avaluació psiquiàtrica, tractaments farmacològics, intervencions psicosocials i enfocament comunitari. Treballant de manera coordinada amb professionals de la psiquiatria, psicologia, infermeria, treball social, educació social, teràpia ocupacional i altres especialitats, l’objectiu és proporcionar una atenció holística i personalitzada per a cada persona atesa.
El compromís amb els drets de les persones ateses és total per part de tot l’equip professional que treballa a l’Àrea de Salut Mental d’Adults, tractant d’oferir sempre un servei respectuós amb les persones, conscients de la seva vulnerabilitat i procurant una evolució cap a la seva ràpida recuperació a la comunitat.
El treball coordinat que es du a terme en l’AIS Nord entre els centres de salut mental comunitaris, el servei d’urgències de psiquiatria de l’HUVH, els recursos per a persones ateses subagudes i les unitats que conformen l’Àrea de Salut Mental d’Adults de la Fundació Hospitalàries Barcelona (la Unitat d’Aguts i el Programa d’Hospitalització Parcial) permet oferir una continuïtat assistencial que optimitza l’aprofitament dels recursos socials i sanitaris, facilitant així mateix els objectius del model de recuperació de la persona.